SpanielrasernaSpanielraserna är omtyckta för att de är glada och lätta att träna. De är små till medelstora hundar som används i olika syften. En del av spanielraserna används fortfarande för jakt, men nuförtiden finns det också flera varianter som är mer utpräglade sällskapshundar utan något annat syfte.

Kännetecken hos spanielraserna

Vad som kännetecknar i princip alla spaniels är den långa pälsen med en mjuk och lyxig känsla. Dock ställer det vissa krav på regelbunden pälsvård, särskilt på ställen där pälsen är mer riklig. Ett annat kännetecken är stora och hängande öron. Innan man skaffar en spaniel är det bäst att säkerställa att det finns tid att ta hand om hunden och motionera den tillräckligt. Även om det är tillgivna och anpassningsbara hundar mår de bäst av att röra sig och utmanas regelbundet. Här kommer en genomgång över några av de vanligaste spanielraserna.

Cocker Spaniels

Finns i både engelska och amerikanska varianter. Är en av de mest populära hundraserna. Känd för sin livlighet, energi och uthållighet. Passar bra för den som har en aktiv livsstil. Finns i flera olika färger och är antingen enfärgade eller fläckiga.

Springer Spaniels

Springers är en av spanielraserna som ibland förväxlas med sin släkting Cocker Spaniels. Användes ursprungligen för småviltsjakt. Idag är den mest vanlig som sällskapshund och populär i olika hundsporter. Likt de flesta spanielraserna är den aktiv och träningsvillig. För att må riktigt bra bör den få möjlighet att arbeta. Alltså passar den bäst till sportiga familjer.

Cavalier King Charles Spaniel

En av de minsta spanielraserna och brukar räknas till så kallade dvärgspanielar. Känd för sin söta och milda natur. Är lekfulla hundar som tycker om sällskap och mycket uppmärksamhet. Trots sin livlighet är de snälla och omtänksamma. Har sedan länge varit en populär sällskapshund och till skillnad från sina större släktingar har den inte lika stora motionskrav. Fungerar bra i småhus och mindre lägenheter.