Hunden kallas människans bästa vän av en anledning. De är perfekta sällskapshundar och har nu hållit människan sällskap i tusentals år. Genom århundradena har olika hundraser tagits fram med hjälp av noggrann avel. Idag sällskapshundarfinns det ett fantastiskt utbud av olika sällskapshundar i olika storlekar och med olika egenskaper. Vad som gör en hundras omtyckt brukar vara en kombination av utseendet och hundens personlighet. Just sällskapshundar bör vara tillgivna, men framför allt inte uppvisa några tendenser till aggressivitet eller nervositet. Inom hundavel försöker man avla bort den typen av beteende, vilket har lett till väldigt känslomässigt stabila hundar som är perfekta sällskapshundar även i familjer med små barn.

Sveriges populäraste sällskapshundar

Labrador retriever är en väldigt populär ras. År 2012 utsågs den till hela världens mest populära hundras. Rasen kännetecknas av att vara oerhört lättlärd och arbetsvillig. Förutom som sällskapshund används den också som ledarhund, räddningshund, bombhund, mögelhund och mycket annat.

Schäfer är känd för sin energi och för att tycka om att leka. Schäfern är ganska stor, men väldigt snäll och sällskaplig. Schäferhundar är ett utmärkta val som sällskapshundar och anses väldigt intelligenta. Rasen tycker också om att leka och vara aktiv.

Golden Retriever är typexemplet på en trofast vän. Från början avlades de fram som fågelhundar. Nuförtiden är de mest populära som sällskapshundar. Till skillnad från vissa andra hundraser har den inget emot vatten och är väldigt trevlig och snäll till sitt temperament. Har en god förmåga att lära sig saker och används också som brukshund.

Cavalier King Charles Spaniel är en liten sällskapshund från Storbritannien. Omåttligt gullig och en riktig liten sötnos. Likt andra spanielraser är den välkänd för ett vänligt temperament. Den är liten och livlig, men på grund av sin ringa storlek har den inte riktigt samma behov av utrymme och motion som en del större hundar. Det betyder inte att en Cavalier King Charles Spaniel ska försummas, utan de vill leka och ha uppmärksamhet.