Cavalier King Charles SpanielDet är svårt att inte bli förälskad i hundrasen Cavalier King Charles Spaniel med sina stora ögon, omtänksamma personlighet och lilla storlek. Redan från 1200-talet finns det avbildningar av dvärgspaniel i Storbritannien. Engelsmännen korsade in ostasiatiska småhundar och fortsatte att utveckla hundrasen. Cavalier King Charles Spaniel växte stort i popularitet efter att Kung Karl II i Storbritannien (King Charles II) valde hundrasen som sitt husdjur. Först år 1945 blev Cavalier King Charles Spaniel erkänd som enskild ras av Engelska Kennelklubben. Nuförtiden är den sprid över världen och används både som sällskapshund och som utställningshund.

Egenskaper för Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel är en liten hund av spanieltyp. Generellt sätt är den livlig, välbalanserad och har ett milt uttryck. De flesta individer är glada, orädda, vänliga och aldrig aggressiva eller nervösa. Rasen kan anpassa sig till de flesta miljöer och är mycket tillgivna. Därför är hundrasen mycket lämplig som familjehund.

Utseende och storlek

Den vanliga storleken för Cavalier King Charles Spaniel ligger mellan 5,5 kg och 8 kg. Mankhöjden är i regel 30-35 cm. Ansiktet är milt med stora, mörka och runda ögon. De vanligaste färgerna för Cavalier King Charles Spaniel är kastanjeröd, korpsvart, varm kastanjeröd, varm kastanjeröd i uppbrutna fält på pärlvit botten, samt tricolor som innebär svart, vit och rödbrun.

Hälsa

Ett hälsoproblem som ibland förekommer i hundrasen är blåsljud på hjärtat. Därför ska alla cavalierer som används för avel ha ett hälsointyg som garanterar ett friskt hjärta för att undvika att hjärtproblemet förs vidare. De hängande öronen kan leda till lindriga öronproblem och de relativt stora ögonen bör man också vara vaksam på.

Pälsvård

Pälsen bör vårdas regelbundet. Särskilt bakom öronen kan det bildas tovor på grund av att pälsen där är riklig och mjuk. Det är också viktigt att hålla efter pälsen på tassarna om den skulle vara riklig. Anledningen är att undvika att filtmattor bildas undertill eller mellan tårna.